Tekniken synliggör lärandet

Igår var Dan Svanbom med i Digitalfika och berättade om hur digitala verktyg kan hjälpa till att fånga upp elevernas lärande. Dan poängterade hur viktigt det är att använda tekniken så att den stödjer pedagogiken. Valet av digitala verktyg beror på vilken förmåga eller pedagogisk tanke du arbetar med. Dessutom passar olika verktyg olika bra inom olika ämnen och moment. Ibland kanske inte något verktyg passar, och det är helt okej! Läs mer om formativa processer och bedömning för lärande!

Dan jobbar mycket med exit tickets. I slutet av lektionen får eleverna svara på frågor av typen

  • Var det något som var krångligt idag?
  • Är det något jag behöver förklara bättre?
  • Vad betyder det att kunna resonera i SO?

Eleverna svarar där och då, när frågan är aktuell. De svarar skriftligt i digitala verktyg som Google Formulär eller SkyDrive. Åsa Kronkvist har gjort ett jättefint kursmaterial om hur man skapar onlineenkäter i Google Formulär.  Lärandet fångas upp i en excel-fil och läraren får en direktlänk till elevernas förståelse, att utgå ifrån nästa gång de ses.

Teknik och pedagogik.

Med hjälp av Socrative kan du ställa frågor under lektionen får att fånga upp elevernas förståelse. Frågorna kan vara fritext eller varianter av flerval. Varje typ fyller sin funktion. Dan berättar att en enkel sant eller falskt-fråga kan öppna upp en fantastisk diskussion.

Teknik och pedagogik.

Han skickar med ett tips också, till den som vill komma igång att jobba mer digitalt. Börja med ett responsverktyg, Socrative t ex! Det är lätt att använda och möjligheterna är enorma. Och börja med målen! Jag lånar ett citat från Dan, som i sin tur lånat från Seneca:

”Om man inte vet vilken hamn man ska till är ingen vind gynnsam.”

Som sagt, teknik och pedagogik.

På det fantastiska nätet finns ett försök att koppla ihop förmågor och digitala verktyg, utifrån Blooms taxonomi. Klicka på bilden för en djupdykning.

Digital_Blooms

Vi digitalfikar igen den 4 november! Då handlar det om kollaborativt lärande på nätet.

Elisabeth

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s