Dela globalt men tänk lokalt.

Ensam är inte stark i det digitaliserade samhället. Det är därför många som arbetar i förskola och skola delar med sig av idéer och inspiration i bloggar, på sociala nätverk och i webbinarier. Hela världen är ett utvidgat kollegium och DU är välkommen!

Men man ska inte glömma det lokala kollegiet. Steget från inspirationsmötet med  arbetslaget till MOOC:en med deltagare från flera kontinenter är stort. Även facebook och Twitter kan kännas främmande.

Här tror jag att den lokala förankringen är viktig. När man vidgar sitt kollegium är det viktigt att känna igen sig. Man kan börja med att ordna TeachMeet på sin egen skola. Det gjorde Annette Fredsvik från Risbroskolan i Fagersta. Hon delar sina erfarenheter i Digitalfika. Seminariet väckte även den spännande frågan om StudentMeet.

Anneli Waern från Arboga har gjort en prezi för att hjälpa eleverna att utnyttja sina skoldatorer på bästa sätt. Hon delar den globalt, men utgår från de lokala behoven.

I dagarna har jag och några kollegor på Mälardalens högskola lanserat en idé som min kollega Paul Morris klurat länge på. Hans utgångspunkt var Proud to be an English Teacher – en känsla av identitet och yrkesstolthet som vi vill att alla lärare ska känna. Känslan, menar vi, bygger på en kombination av forskning och erfarenhet.

Hur kan vi bygga broar mellan forskning och klassrumspraktik? Hur kan vi sprida de goda erfarenheterna? Och i förlängningen: hur kan vi koppla ihop de goda erfarenheterna och lärarutbildningen? Resultatet blev ett nätverk för engelsklärare där mötesplatsen är på nätet, i Digitalfika. Högskolan bidrar med en inbjuden inspiratör en gång per år.  Hen håller ett längre seminarium i Digitalfika. Engelsklärarna bidrar med sina egna erfarenheter och best practice, också  i Digitalfika. Precis som i vanliga Digitalfika ska vi spela in och dela. Vi presenterade idén under två kompetensutvecklingsdagar, när några av regionens engelsklärare var på plats på högskolan. De fick anmäla sitt intresse och responsen var riktigt positiv. Vi kallar nätverket för English Teachers Sharing. Lär mer här och anmäl dig gärna!

Förankringen är lokal, i Mälardalen, men ALLA är välkomna.

Hoppas vi ses!

e-lisabeth

Annonser

3 svar till “Dela globalt men tänk lokalt.

  1. Vilket fint initiativ!

  2. Tack Charlotta! Jag hoppas vi får igång en bra dela-kultur. Och roligt att du hittat hit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s